top of page

Mimarlık Fakültesine Başlama Süreci

Yazarın fotoğrafı: Kıvanç KIRLIKıvanç KIRLI

Güncelleme tarihi: 17 Ağu 2021







Merhaba eminim ki bir çok üniversite adayı mimarlık fakültesinde herhangi bir bölümü okumak istemesine rağmen kafasında bir sürü soru işareti ile boğuluyor. Bende bu soru işaretlerinden bir kaçını gidermek ve mimarlık fakültesine başlarken bazı noktalarda bilinçli hareket edilebilmesi adına bazı kişisel tecrübelerimi ve yaklaşık beş yıldır Türkiyenin her yerinden mimarlık fakültesinde okuyan arkadaşlarla oluşan iletişimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu nedenle hem YouTube kanalımız üzerinden hem de internet sitemiz üzerinden bir seri oluşturuyorum, umarım ismine sanal oryantasyon diyebileceğimiz bu içeriklerden faydalanabilirsiniz.


İlk adımı atarken temelde yapılan en büyük hata lise yıllarınıza benzer bir eğitimle devam edileceğinin düşünülmesi. Genel olarak lise ile üniversite arasında çok temel farklılıklar olmasıyla beraber Mimarlık Fakültesi de zaten kendini belirli noktalarda diğer fakültelerden ayırıyor. Burada ilk olarak aklınıza yazmanız gereken durum şu olacak; artık eğitiminiz pasif alıcılıktan aktif üreticiliğe geçecek. Ne demek bunlar derseniz, pasif alıcılık tıpkı lisede görmüş olduğunuz eğitim gibidir. Sizlere belirli bilgiler verilir ve genellikle testlerle bilgi düzeyiniz ölçülür. Aktif üreticilikte ise, aynı zamanda mimarlık fakültesinin beklentisi de bu yönde olacaktır, sizlere her zaman hazır bilgi vermez, verdiği bilgilerin üzerine sizlerin araştırmalarınızı, yeri geldiğinde kendi yorumunuzu eklemenizi bekler ve sonucunda da bu bilgilerle bir üretim yapmanızı bekler. Yani daha aktif olmanız ve sürekli olarak farklı düşünmeniz gerekir.


Bir başka nokta ise yapılan üretimlerin değerlendirilmesidir. Bu noktada da net bir çizgi yoktur. Elbette ki belirli tasarım ilkleri kullanılsa da yeni adım arkadaşlar neyi doğru neyi yanlış yaptığını anlamakta güçlük çeker. Gayet normal bir durumdur, bence panik yapmaya gerek yok. Dediğim gibi eğitiminiz süresince bir testin doğru şıkkını bulabilmekten çok farklı bir şekilde değerlendirileceksiniz. Bu kırılganlığa serinin devamında detaylı olarak değineceğiz.


Şu an yazdıklarımı düşündükçe hem zamanında nasıl acı çektiğimi hem de bazı şeylerin aslında ne kadar keyifli ve değerli olduğunu farkediyorum. Eğer ki gerçekten de mimarlık fakültesinde okumak istiyorsanız sizleri zorlu ve öğretici bir eğitim bekliyor. Fakat işin sonunda mutlu olabilecekseniz her zorluk sizlerde güzel anılar bırakacaktır. Tabi ki sadece sevmek ve sevmemek üzerine kariyer planları kurmak günümüzde çok da mümkün gözükmese de benim buna inandığımı sizlere belirtmem gerekiyor. Bu yazı serisi boyunca kendi fikirlerimi sizlere bol bol anlatıyor olacağım. Fakat bir noktanın da altını özellikle çizmek istiyorum. Lütfen bahsettiğim noktalarda başka kaynaklardan da araştırma yapın ve benim söylediklerimi kendi akıl süzgeçinizden geçirmeyi unutmayın. Bunu yaparsanız hem doğru tercih noktasında daha güvenli bir alanda olursunuz hem de mimarlık fakültesinde bolca yaşayacağınız bu süreci şimdiden tecrübe etmiş olursunuz. Bir sonra ki bölümde görüşmek dileğiye.


Daha fazla içerik ve diğer sosyal medyalarımızı takip edebilmeniz için linkler :


Ofis'in İnstagram Hesabı : https://www.instagram.com/officekvnckrl/

Ofis'in Twiter Hesabı : https://twitter.com/KvanKIRLI

Sketch 101 YouTube : https://bit.ly/sketch101youtube



110 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page