Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğretim üyeleri ve lisans son sınıf öğrencileri olarak, mevcut stüdyolarımızın bölümümüze ait kimlikler taşımaması, bizi yeni bir tasarım ve uygulama sürecine itti. Öğrenciler olarak derslerin yürütüldüğü mekânların işlevsel olmayışı ve iç mimarlık öğrencileri üzerinde aidiyet duygusunu hissettirmemesi düşünsel boyutta olumsuzluklara neden olmaktaydı. Her öğrenci üniversite yıllarını yaşadığı ortamlar ve mekânlarla hatırlayacaktır. Bizde iç mimarlık öğrencileri olarak; bizlerin yerine gelecek yeni arkadaşlarımızın bölümümüze uygun stüdyolarda eğitim görmeleri gerektiğini düşündük. Bölüme ait dört stüdyoda, gönüllü olarak katılan arkadaşlarımızla dört farklı gruba ayrılarak çalışmalara başladık.
Zorlu bir süreç bizleri bekliyordu; zira tasarımlarımız, bizi demir ve ahşap atölyelerimizdeki ustalarımızla buluşturarak, hayal ettiğimiz tasarımları gerçeklerle yüzleştirecekti. İyi ki de gerçeklerle yüzleştik. Bu süreç sektörde karşılaşacağımız sorunlar hakkında ön bilgi niteliğinde oldu ve sektöre atılmadan hata yapma lüksüne sahip olduğumuz için ayrıca şanslıydık. Kağıt üzerindeki verilere uygulama aşamasında birçok detay dahil oluyor ve bu detaylar sizin tasarımdaki çizginizi oluşturuyor. Sorunlarımızı, oluşturduğumuz çözümlerle teker teker aştık. Tasarım gruplarındaki arkadaşlarımızın ilgi alanları sayesinde boya, modül montajları, alçıpan, seramik ve taş işçiliği vb. konularda bilgi paylaşımları yaparak kendi şantiye staj ortamımızı oluşturduk. Çalıştığımız her günle birlikte farklı tecrübeler edindik. İç mimarın birlikte çalıştığı ustayla olan diyalogları, sektör ve malzeme deneyimi gibi konularda verilen teorik bilgileri, proje süreci boyunca bize uygulamaya dökme şansı sağladı.
Stüdyolarımız sırasıyla:
1.Sınıf stüdyosu 130, yeni başlayan öğrenciler için temel tasarım ilkeleri göz önünde bulundurularak
2.Sınıf stüdyosu 123, malzeme stüdyosu olarak
3.Sınıf stüdyosu 247, geri dönüşüm stüdyosu olarak
4.Sınıf stüdyosu 249, proje ve jüri konsepti uygulanarak tasarlanmıştır
Hayata geçirilen projemizle, bölümümüzde güzel bir sayfa açtık ve inanıyoruz ki başlattığımız proje yeni projelerle daha da kreatif tasarım süreçleri oluşturacaktır.
Bence olması gereken bu, mimarlık fakültesi dediğinde insanın içine tasarım akmalı.