Selamlar, aslında bu yazıda birkaç konuya değineceğiz. Fakat ilk olarak bahsetmek istediğim nokta başarıya giden yolda paylaşımcı olmak. Bazı durumlarda kendimi yalnız hissetsem de genel itibariyle başarının doğru kişilerle doğru zamanda buluşmak olduğuna inanıyorum ve tecrübe ediyorum. Ben de bu nedenle belki de bir kaç arkadaşımızın kendi hikayesini yazmasına küçük bir katkı sunabilirim diye "Hızlandırılmış Photoshop Kursu" ismiyle paylaştığım eğitim setimi sizlerle paylaşmak istiyorum. İsteyen arkadaşlar paragrafın sonun bıraktığım görsele tıklayarak kursa ücretsiz olarak kaydolabileceği sayfaya (Eğitim Platformu : Udemy) gidebilir. (Ücretsiz kayıt olma süresi elimde olmayan nedenlerden dolayı 5 gün, fakat benzer ücretsiz kuponları belirli aralıklarla paylaşacağım.) Ayrıca diğer kurslara indirimli olarak( 49,99 ₺ ) kayıt olabilmek için de buraya tıklayabilirsin.
Değinmek istediğim bir diğer nokta ise 2022 yılının bana öğrettikleri. Bu noktayı özellikle paylaşmak istiyorum çünkü çoğu tecrübem şehircilik ve mimariyi neyin beklediği üzerine. Tabi ki tecrübe dediğimizde bazı noktaları insanın kişisel gelişimiyle ve duygusallığıyla açıklamak gerekiyor. Fakat öncesinde duygusallığı yer vermeyecek konuyu, şehircilik ve mimariyi konuşalım.
Şehircilik ve Mimariyi Ne Bekliyor?
2022 yılının bana öğrettiği şeylerin başında start-up, girişimcilik kültürü geliyor. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsüne giriş yapmamla birlikte gelişen, pandemiyle birlikte biraz yaralanan, fakat 2022 yılında toparlayabildiğim bir tecrübem var, girişimci olmak! Ekip arkadaşlarımla birlikte 2022 yılını girişimcilik ekosistemi içerisinde geçirdik. Bu noktada oluşan bilgi birikimlerimi ayrı bir yazıda sizlerle paylaşacağım. Bugün ise bu yolcuğun şehircilik ve mimariyle olan kısmını, dijitalleşmeyi sizlerle paylaşacağım.
Hepimizin bildiği gibi kent canlı bir varlık, sürekli olarak üzerine alınan kararlara tepki veriyor. Bir nevi kendi kurallarına göre davrandığı durumlardan dolayı bizlerin müdahale imkanını ortadan kaldırabiliyor. Bu durum aslında yeni değil, şehirciliğin var olduğu günden itibaren geçerli. Yenilenebilir enerji sektörüne proje üretmemle birlikte başlayan süreç bana şehircilik ve mimarinin içersine daha çok dahil etmemiz gereken bir kavramı öğretti. 2022'nin sonunda ki tecrübem bana şunu söylüyor, dijitalleşme; şehircilik ve mimaride, belirli ve kritik noktalarda kontrolü elimize alarak daha fazla değer üretmemizi sağlayabilecek tek araç.
Özellikle gelecek kaygısı yaşayan öğrenci arkadaşlar dijitalleşme üzerine yoğunlaşabilir. Kentlerin, yapıların ve doğanın verimli bir şekilde gelişmesi/değişmesi için dijitalleşmenin şart olduğunu kanıtlarıyla öğrenebilir. Bu noktada sizlere iyi bir haberim var. Kent ve mimari üzerinde yapılacak yüzlerce, binlerce proje var. Belki de bulardan bir tanesini siz yapacaksınız. Çok emin bi şekilde söylüyorum, mesleğinize bakışınıza dijitalleşme kavramını kesinlikle eklemek zorundasınız! Bu noktada benimle konuşmak, tartışmak, soru sormak isterseniz sizleri keyifle dinlerim. Bana linkedin üzerinden ulaşabilirsiniz. Yine çok emin bir şekilde söylüyorum, dijitalleşmeyi ciddiye almayan hiçbir disiplin uzun ömürlü olamayacak!
İş Birliği Çok Önemli !
Mimarlık fakültesi bana şunu öğretti, Batman'in neden tek başına çalıştığını daha iyi anlıyorum artık. Çünkü insanlarla çalışmak iyi niyet, empati, bilgi sahibi olmak ve emek gerektiriyor. Bununla birlikte bazen karşınızda ki kişiler bahsettiğim değerlere önem vermeyebiliyor. Üniversite yıllarımda gelişen "tek tabanca takıl" hissiyatı birkaç yıllık birikimin sonucunda 2022 yılında kırıldı. Kırılmakla kalmayıp şu cümleye inanmaya başladım "Hızlıca bir yere ulaşmaya çalışıyorsan tek başına ilerle, emin olduğun ve inandığın bir yer varsa oraya ekip arkadaşlarınla git." Tabi ki bu cümleyi herkese tavsiye edemem, bazı şeyler tecrübeyle, kendi gerçekliğini oluşturmakla anlamlı oluyor. Fakat benim için bu yıl içeresinde gerçekleştirdiğim iş birlikleri hep olumlu sonuç verdi. Bu birlikteliğin başına ailemi ve beraber yürüdüğüm ekip arkadaşlarımı eklemezsem onlara ayıp etmiş olurum. Yinede onlara bu memnuniyetimi dile getirdiğim için sizleri diğer paydaşladan haberdar etmek istiyorum.
Çalışmalarını kesinlikle takip etmenizi önerdiğim bir Tekno park var, Teknopark İzmir girişimcilik ekosistemine değerli katkılar sunuyor. Özellikle şehirciliği ve mimariyi dijitalleştirecek arkadaşların Teknopark İzmir 'i ve benzeri tekno parkları araştırmasını tavsiye ederim.
Bahsetmek istediğim diğer bir paydaş ise Best For Energy ! Best for energy kendisini şu cümlelerle açıklıyor :
"BEST For Energy (Enerjide Etkin ve Sürdürülebilir Dönüşümün Desteklenmesi - Boosting Effective and Sustainable Transformation for Energy) Projesi, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından, Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) ortaklığıyla uygulanmaktadır. Proje, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında gerçekleştirilmektedir. Rekabetçi Sektörler Programı, Türkiye’nin farklı bölgelerinde sanayicilerin, KOBİ’lerin ve girişimcilerin rekabet gücünü arttırarak sosyal ve ekonomik kalkınmanın sağlanması amaçlanmaktadır. BEST For Energy Projesi ile Temiz Enerji ve Temiz Teknoloji Sektöründe rekabetçi bir küme geliştirilerek programın amacına katkı sağlanması hedeflenmektedir."
Bu cümlelere ek olarak Best for Energy için şunu söylemeliyim, işinde uzman ve işini seven insanların çevresine nasıl fayda üretebileceğini yakından takip edebildiğim bir organizasyon. Bu nedenle de son bir yılda yaptıkları bizler için çok değerli. Özellikle bizler için, girişimcilik dünyasına yeni adım atanlar için!
İşin özünü de şuraya bağlamak istiyorum, biz bilimi ve sanatı bir arada yönetenler için bazen iş birliği içinde olmak büyük bir yük oluşturuyor. Durumda böyle olunca iş birliklerinden kaçmaya başlıyoruz. Eğer ki bu yolun sizi hedefinize götüreceğine eminseniz durmayın, devam edin. Fakat benim son tecrübelerim doğru iş birliklerinin bizleri daha da ileriye götürebileceği yönünde.
2022 Yılı Özeti
Yaptığınız işi dijitalleşmeyle birlikte yönetiyorsanız belirli analizler sizlere otomatik olarak sunuluyor ve ister istemez rakamlarla ilgilenmek zorunda kalıyorsunuz. 2022 yılında tüm dijital çalışmalarım +10.000.000 etkileşim almış. Bu etkileşimin verimini ölçebilecek bir analizim yok fakat şu nokta benim için değerli, bu yıl içersinde +600.000 dakika / +10.000 saat eğitim vermişim. Bahsettiğim rakamlar benim kariyerimin zirvesi. Bu performansı günlük çalışma rutinimin %10'u üzerinden gerçekleştirdim, bunu sağlayan araç ise dijitalleşmeydi. İşlerimi bir bulut teknolojisiyle hayata geçirmem sayesinde çalışma rutinimin %90'ını girişimcilik serüvenime ayırabildim.
Elbette ki bahsettiğim tüm noktaları sadece rakamlarla açıklamak mümkün değil. Bu bakış açısıyla sizlerle paylaşmak için bazı anahtar cümleler oluşturdum. Birazdan okuyacağınız cümleler benim hikayemde yeri olmasının ötesinde, sizlerin hikayesinde de yeri olacağını düşündüğüm cümleler.
-Dijitalleşmek artık önemli bir durum değil, zorunluluk.
-Multidisipliner çalışmakta fayda var.
-Kötü tecrübeler bazen iyi tecrübelerden daha faydalı olabiliyor.
-Problemden daha çok çözüme odaklanmak en önemli. (Biliyorum bu cümleden çok sıkıldınız, ben de sıkılmıştım fakat süreci yaşayınca daha farklı hissediyorsunuz.)
-Başarı göreceli.
-Şehircilik ve mimari kendi kabuğunu kırmak zorunda.
-Şehircilik ve mimari disiplinleri geleceği şekillendirecek ana aktörlerden olmaya devam edecek.
-Tasarım odaklı düşünmenin değeri katlanarak artıyor.
Son olarak da şunu eklemezsem olmaz, ben dijital üretimler yapmaya kendi halimde yazdığım küçük hikayeleri paylaşmakla başladım. Daha sonrasında gelişen durumlarla birlikte Faculty of Mimarlık ütopyasına odaklandım. O zamanlardan bu yana beni yakından takip edenler varsa şunu iyi bilir, edebiyat her zaman içimde! Kitabımı yazdım, üzerine altı defa düzenleme yaptım. Belki de romanımın yılı 2023, hayatımızın geride kalanı 2022'dir.
Yeni yılın sizlere mutluluk, sağlık ve var olma nedeni sunması dileğiyle !
Comments